Jak prodloužit život bylinkám koupeným v supermarketu?

3 bylinky

Koupili jste si krásně vypadající bazalku, petržel nebo pažitku v obchodě s potravinami, doma ji postavili na okno a pak už jen pozorovali, jak Vám odchází před očima? Na světlém místě je, zalívám ji pravidelně, tak proč se tak šklíbí? Asi jsem udělal/la něco špatně, říkáte si.

Tak to zkusíte znovu s novou rostlinkou … a dopadne to stejně. uvadající bazalka

Proč bylinky koupené v supermarketu nevydrží déle než pár týdnů? Co je v tom za čáry a machinace?

Je to jednoduché. Obchodníci potřebují bylinky rychle vypěstovat, aby měli co prodávat. Tak do jednoho malého plastového kontejneru dají větší množství rostlinek a ty, jak zápasí o prostor a hlavně světlo, se rychle vytahují.

A protože je jich na malém prostoru opravdu hodně, tak jejich kořeny brzo vyčerpají živiny z hlíny a proto rostlinky po pár týdnech odumírají.

Jak tedy tomu předejít?

Dejte jim víc prostoru. Trs rozdělte a rozesaďte.

Jak to prakticky udělat?dělení bylinek 1

Odstraňte z rostliny plastový kontejner. Vemte kořenový bal oběma rukama a zabořte oba palce doprostřed. Opatrně táhněte palci od sebe a rozdělte tak kořeny na poloviny. Každou polovinu rozdělte ještě jednou a pokud je některá větší můžete dělit dál. rozdělení bylinek

Vznikne Vám 4 nebo 5 víceméně stejných kusů. Ty jednotlivě zasaďte do samostatných kontejnerků nebo květináčů. rozdělená bazalka

Pokud například bazalka má některé stonky příliš vysoké a tenké (šplhaly rychle za sluníčkem, tak nestačili zesílet), a tak nedrží vzpřímeně a lehají si. Zastřihněte ji.

Napočítejte dvě patra lístků od květináče, podívejte se jestli „druhé patro“ už má malé nové lístečky a těsně nad nimi ustřihněte. stříhání bazalky

To co ustřihnete můžete hned zužitkovat v kuchyni. Udělejte si rajčata s mozzarellou a posypte nasekanou bazalkou nebo jí můžete ozdobit nějaký jiný salát. Jestli ostříhané listy nemůžete použít hned, buď si je zamrazte nebo nasušte.

Přesazené bylinky postavte na nějaké víko nebo podmisku a nalejte do ní pár centimetrů vody. Bylinky si vezmou sami, kolik budou potřebovat a brzo se zotaví a zesílí a z malých nových lístků vyrostou nové stonky.

U pažitky si zas pamatujte, že ji nikdy nestříhejte víc než třetinu. Větší střih ji moc vysiluje a nemusí to pak „rozdýchat“.

Všechny bylinky byste měli zastřihnout dřív než začnou kvést. Kvetení rostlinu vysiluje a i chuť je mnohem slabší.

Ale můžete si nechat pažitku i v okrasném záhonu. Tam ji nechte vykvést. kvetoucí pažitkaKdyž kvete udělá spolu s dobře zvolenými sousedními rostlinami hodně parády.

A jak dobře zvolit rostliny vedle sebe, aby dělali parádu? Tady se můžete dozvědět víc.

P.S: Mimochodem, petržel + pažitka + bazalka je taky moc hezká kombinace pro okrasné záhony.3 bylinky

 

 

 

 

Komentáře