Zmrzly mi bobkovišně – co s nimi?

Zmrzly mi bobkovišně – co s nimi?

Letošní zima dala některým kytkám dost zabrat. Nejvíc je to asi vidět na bobkovišních. Chodím kolem vzrostlých keřů už spoustu let, ale letos poprvé jsem je viděla po zimě se spoustou hnědých listů. A před 2 lety vysazený živý plot je hnědý úplně.

Jak jsou na tom po letošní zimě vaše bobkovišně? Vypadají jako na některém obrázku?

bobkovišně po zimě

bobkovišně po zimě 2

Co se s nimi stalo? Přece nezmrzly, vždyť se u nich udavá, že zvládají mrazy až do – 23 některé až do – 27 stupňů! A u nás zas tolik nemrzlo, říkáte si.

Máte pravdu, bobkovišně jsou jedny z nejmrazuvzdornějších stálezelených listnatých keřů, takže v pravém slova smyslu nezmrzly. Ale přesto s mrazem jejich současný stav souvisí.

Protože mají velké plochy listů, odpařuje se z nich hodně vody a to i v zimě. Proto potřebují ke spokojenému růstu dostatek vody. Když nemrzne není pro bobkovišně problém si ji opatřit. Ale když zamrzne půda na víc dní, bobkovišeň si s tím neporadí. Pokud mráz trvá pár dnů, tak to keřům nevadí. Ale při déle trvajících mrazech, začne bobkovišeň trpět suchem. 

Takže odpověď na vaši otázku je: nezmrzla, ale uschla. Respektive uschly její listy a část větví.

Na fotce je jeden z mých keřů loňské jaro a letos.bobkovisne pred a po zime

Většina bobkovišní znovu obrazí. Větve zkraťte o 1/3 – 1/2, ať má keř víc síly na obnovu. Někdo doporučuje seříznout keř u země. Na mě je to ale moc radikální řešení, které bych si nechala asi až jako poslední možnost, že keř neobrazí na zakrácených větvích.

Pokud mají bobkovišně po zimě jen pár hnědých listů nebo listy hnědé jen zčásti, tak to velký problém nebude. Pouze na chvilku na ni nebude tak krásný pohled.

Pokud máte všechny listy hnědé jako já, tak budete muset počkat, jestli znovu obrazí. Nejpozději v květnu byste měli vidět, jestli toto krušné období vaše keře přežily.

A jak tomu předejít?

V zimě, pokud nemrzne a není zmrzlá zem, zalévejte! Rostlina by neměla vyschnout před zamrznutím země.

bobkovišeň 2

Komentáře